Wolne rodniki, stres oksydacyjny i ryzyko rozwoju różnych chorób
Wiele osób spotkało się z terminem stres oksydacyjny, szczególnie w odniesieniu do spożywania żywności i suplementów zawierających antyoksydanty, substancje, które mają zapobiegać stresowi oksydacyjnemu. Czym jest stres oksydacyjny, jak jest wywoływany i jaki jest jego wpływ na zdrowie człowieka?
Stres oksydacyjny jest zjawiskiem spowodowanym zaburzeniem równowagi pomiędzy wytwarzaniem wolnych rodników w komórkach a zdolnością mechanizmów komórkowych do eliminacji tych reaktywnych produktów. Wbrew powszechnemu przekonaniu, wolne rodniki powstają jako naturalny produkt metabolizmu komórkowego i pełnią również pewne korzystne funkcje, np. biorą udział w sygnalizacji międzykomórkowej i są ważne w odpowiedzi immunologicznej. Jednak różne niekorzystne czynniki powodują znaczny wzrost produkcji wolnych rodników, który przekracza zdolność komórek do radzenia sobie z tym natarciem. W ten sposób dochodzi do zaburzenia równowagi - stresu oksydacyjnego - który prowadzi do uszkodzenia komórek i tkanek. Intensywne badania naukowe prowadzone w ostatnich dziesięcioleciach ujawniły nowe choroby, w których uczestniczy stres oksydacyjny. Należą do nich tak poważne choroby jak cukrzyca typu I, miażdżyca prowadząca do zawału serca, niektóre rodzaje nowotworów, choroba Alzheimera, reumatoidalne zapalenie stawów i wiele innych, w tym różnego rodzaju alergie.
Antyoksydanty to cząsteczki, które mają zdolność do regulowania stresu oksydacyjnego poprzez "oddawanie" elektronu rodnikowi tlenowemu, dzięki czemu staje się on bardziej stabilny i mniej reaktywny. Substancje te są również wytwarzane przez sam organizm (antyoksydanty endogenne, np. glutation) lub spożywane w diecie (antyoksydanty egzogenne, np. witamina C, witamina E).
Stres oksydacyjny a choroby alergiczne
Wiele wyników badań sugeruje, że stres oksydacyjny ma wpływ na rozwój astmy, nieżytu nosa czy atopowego zapalenia skóry, dlatego ważne jest, aby interwencje terapeutyczne były ukierunkowane zarówno na zmniejszenie ekspozycji na szkodliwe czynniki środowiskowe, takie jak smog czy dym papierosowy, ale także na wzmocnienie własnych wewnętrznych mechanizmów antyoksydacyjnych.
Stres oksydacyjny a reumatoidalne zapalenie stawów
Reumatoidalne zapalenie stawów jest chorobą autoimmunologiczną, której przyczyny wciąż nie są w pełni poznane. Wykazano jednak, że stres oksydacyjny, w połączeniu z innymi czynnikami, odgrywa istotną rolę w rozwoju tej choroby. Reaktywne wolne rodniki indukują utlenianie błon komórkowych, nieodwracalnie uszkadzając ważne białka i DNA, a także uszkadzając chrząstkę stawową.
Stres oksydacyjny może być modyfikowany na różne sposoby. Głównym podejściem jest zmiana stylu życia, który może wpływać na intensywność produkcji wolnych rodników w organizmie. Oprócz spożywania zróżnicowanej diety bogatej w owoce i warzywa, inne ważne środki to ograniczenie palenia tytoniu, spożywania napojów alkoholowych, poprawa jakości snu, eliminacja stresu i inne. Optymalizacja mechanizmów antyoksydacyjnych może być również wspierana w postaci suplementów diety.
Badanie z 2017 roku podsumowało najnowsze odkrycia dotyczące wpływu metylosulfonylometanu (MSM) na różne procesy zachodzące w organizmie. Oprócz działania przeciwzapalnego, omówiono również możliwy wpływ MSM w eliminowaniu stresu oksydacyjnego. Głównym przypuszczalnym mechanizmem działania jest regulacja aktywacji kilku ważnych czynników transkrypcyjnych, dzięki czemu MSM jest w stanie wpływać na równowagę pomiędzy tworzeniem i eliminacją wolnych rodników. Ze względu na te efekty, MSM ma potencjał jako terapia wspomagająca w chorobach, w których zaangażowane są mechanizmy zapalne i stres oksydacyjny.
Źródła:
Butawan M, Benjamin RL, Bloomer RJ. Metylosulfonylometan: Zastosowanie i bezpieczeństwo nowego suplementu diety. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3):290. doi: 10.3390/nu9030290. PMID: 28300758; PMCID: PMC5372953.
Quiñonez-Flores CM, González-Chávez SA, Del Río Nájera D, Pacheco-Tena C. Oxidative Stress Reumatoid Arthritis: A Systematic Review. Biomed Res Int. 2016;2016:6097417. doi: 10.1155/2016/6097417. epub 2016 May 31. PMID: 27340664; PMCID: PMC4906181.
Martin Klein M.D. Martin Klein M.D. ukończył studia na Wydziale Medycyny Uniwersytetu Komeńskiego w 2012 roku, gdzie obecnie pracuje jako badacz i wykładowca. Pracuje również nad zdrowym odżywianiem. |