Palma Acai (Euterpe oleracea) znana jest z owoców przypominających jagody (Acai berry). W medycynie tradycyjnej spożywanie tego owocu wiąże się z istotnymi korzyściami prozdrowotnymi, a różne efekty farmakologiczne tego owocu zostały zbadane zarówno in vitro, jak i in vivo. Jagody Acai są szczególnie znane ze swojego silnego działania przeciwutleniającego, a także właściwości przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, przeciwbakteryjnych, przeciwmiażdżycowych, przeciwneurodegeneracyjnych i, co nie mniej ważne, kardioprotekcyjnych. Stwierdzono również, że zapewniają ochronę przed zespołem metabolicznym, który obejmuje cukrzycę, nadciśnienie i hiperlipidemię, chroniąc jednocześnie narządy, w tym płuca, nerki, wątrobę, serce i układ nerwowy. Acai berry zawdzięcza swoje pozytywne wielonarządowe działanie różnorodności składników, które mają wszechstronny pozytywny wpływ na prawie cały organizm.
Właściwości antyoksydacyjne i lecznicze jagody Acai przypisuje się wysokiemu stężeniu bioaktywnych fitochemikaliów w owocach. W szczególności, fioletowe jagody zawierają znaczne ilości antocyjanów (kumaryna, keracyanina) - fioletowych pigmentów o wielu funkcjach. Wspomniane antocyjany wykazują działanie antyoksydacyjne i mogą mieć działanie neuroprotekcyjne i kardioprotekcyjne. Owoce zawierają również inne związki polifenolowe, w tym kwasy fenolowe oraz flawonoidy orientinę i izoorientynę, należące do grupy pochodnych luteiny. Wiele badań naukowych wykazało, że antynowotworowe działanie jagody Acai wynika z jej właściwości antyangiogennych (zapobiega tworzeniu się nowych naczyń krwionośnych), przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych - hamuje stres oksydacyjny, który często prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń komórek, uniemożliwiając prawidłowe funkcjonowanie tkanek naszego organizmu.
W badaniu naukowym z 2019 roku sprawdzono wpływ ekstraktu z jagód Acai na wybrane choroby neurodegeneracyjne, które bezpośrednio wpływają na centralny układ nerwowy, takie jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona. Jednym z czynników biorących udział w rozwoju tych chorób jest wytwarzanie wolnych rodników i stres oksydacyjny. Wyniki badań sugerują, że jagoda Acai ma potencjał w leczeniu tych chorób ze względu na swoje silne właściwości antyoksydacyjne. Oczywiście przed zastosowaniem klinicznym jego działanie terapeutyczne musi być zweryfikowane w modelach in vivo. Spożywanie tego owocu ma również korzystny wpływ na zdrowie psychiczne człowieka. Ponieważ depresja i stres oksydacyjny są ze sobą ściśle powiązane, suplementy diety o właściwościach antyoksydacyjnych, takie jak jagody Acai, stanowią doskonałych kandydatów do terapii.
Prebiotyczne działanie antocyjanów jest również znane z modulowania składu mikrobiomu jelitowego, co stanowi jeszcze jeden sposób na poprawę zdrowia organizmu. Spożywanie jagód Acai może być również jedną z żywieniowych strategii terapeutycznych dla pacjentów cierpiących na przewlekłą chorobę nerek, ponieważ u tych pacjentów występuje stres oksydacyjny, stan zapalny i dysbioza - brak równowagi bakteryjnej w układzie jelitowym. Wykazano, że antocyjany zmniejszają uszkodzenia kapilar kłębuszkowych w nerkach i zapobiegają zwłóknieniu nerek, które są jednymi z głównych zmian chorobowych związanych z chorobami nerek.
W innej pracy naukowej autorzy badali korzyści płynące z zastosowania ekstraktu flawonoidów z jagód acai u otyłych mężczyzn w wieku 35-60 lat. Stwierdzono, że spożywanie dużych ilości flawonoidów poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli, Acai berry poprawia metabolizm lipoproteiny HDL w osoczu, chroniąc w ten sposób naczynia krwionośne przed miażdżycą (stwardnieniem tętnic).
Źródła:
Earling M, Beadle T, Niemeyer ED. Suplementy diety Açai Berry (Euterpe oleracea): Różnice w stężeniu antocyjanów i flawonoidów, zawartość fenoli i właściwości przeciwutleniające. Plant Foods Hum Nutr. 2019 Sep;74(3):421-429.
Costa R, Azevedo D, Barata P, Soares R, Guido LF, Carvalho DO. Właściwości antyangiogenne i antyoksydacyjne in vitro hydroetanolowego ekstraktu z acai (Euterpe oleracea), suplementu diety w proszku. Molecules. 2021;26(7):2011.
de Oliveira NKS, Almeida MRS, Pontes FMM, Barcelos MP, de Paula da Silva CHT, Rosa JMC, Cruz RAS, da Silva Hage-Melim LI. Antioxidant Effect of Flavonoids Present in Euterpe oleracea Martius and Neurodegenerative Diseases: A Literature Review. Cent Nerv Syst Agents Med Chem. 2019;19(2):75-99.
Martin Klein M.D. Martin Klein M.D. ukończył studia na Wydziale Medycyny Uniwersytetu Komeńskiego w 2012 roku, gdzie obecnie pracuje jako badacz i wykładowca. Interesuje się również zdrowym odżywianiem. |